De Aankoop

2 juli 2013:

We gaan in zee met "Banque Populair" in Domerat. En deze meneer bij de bank gaat alvast aan de hand onze gegevens kijken of we het bedrag daadwerkelijk mogen lenen.

Ook krijgen we de opdracht om alvast alle benodigde papieren te gaan verzamelen voor  het tekenen van het voorlopig koopcontract. (belasting, bankafschriften, loonstroken, etc.)

3 juli 2013:

De makelaar belt; er is een principe akkoord bij de notaris op woensdag 10 juli om het compromis de vente te tekenen (= het voorlopig koopcontract)

De bank kon nog niets doen voor ons, i.v.m. een grote stroomstoring. Dat wordt morgen pas.

De planning voor het definitief tekenen is gesteld op 15 september. (Later bleek dat dat een zondag was, planning word dus 16 september)

Aangezien Edwin alleen naar Frankrijk gaat om het compromis te tekenen moeten we bij de gemeente Velsen een machtiging laten legaliseren. (we konden het niet maken om Tess weer in de auto te zetten naar Frankrijk voor slechts 3 dagen en bijna 2000  km rijden)

Dus ook die afspraak gemaakt. (maandag 8-7)

 

6 juli  2013:

Vandaag pas weer Désirée gesproken. De bank is akkoord, en de machtiging die 

gelegaliseerd moet worden, van de notaris, wordt via de mail gestuurd. Het tekenen van het compromis gaat nu definitief door, dus nu snel van alles regelen.

Er moet een chambre d'hote voor Edwin en Thijs (die gaat gezellig met z'n pa mee) geregeld worden, maar ook moet er een auto gehuurd worden want die van ons is voor zo'n eind niet betrouwbaar en wacht op reparatie. (zal je altijd zien)

8 juli 2013:

We hebben op de valreep de machtiging ontvangen en hebben deze vandaag laten legaliseren. Wat een onzin zeg; een dame kijkt toe hoe ik mijn handtekening zet. Zet er zelf een stempel op en jawel...

KASSA € 12.50.

Morgen vertrekt Edwin naar Frankrijk. En ik baal best dat ik niet mee kan. Maar ja, dat  is even niet anders.

 

10 juli 2013:  Getekend!

Edwin heeft vanmiddag om half 3 het compromis de vente getekend. FEEST!

Dezelfde dag heeft Edwin ook 2 afspraken staan voor het maken van offertes, van de werkzaamheden die wij niet zelf uit kunnen of willen voeren (omdat vakbekwame mensen dat vele malen beter en sneller kunnen dan dat wij dat doen). Zoals het plaatsen van een septic tank, plaatsen van een "nood" douche en toilet, maken van deuren en ramen in deze 60 cm dikke muren etc.

19 juli 2013:

Vandaag de officiële stukken van de notaris ontvangen. Hiermee zijn de 7 dagen bedenktijd ingegaan.

 

26 juli 2013:

16.00u de bedenktijd is voorbij! Nu kunnen we alleen nog van het huis af op basis van  het niet rond krijgen van de financiering, of als de Safer "ons" land terug wil hebben.

27 juli 2013:

De te verwachten definitieve teken datum staat nog steeds op 16 sept 2013!!!

Alles loopt zeer voorspoedig. hopelijk blijft dat zo. Ook zijn alle offertes binnen en met een beetje passen en meten gaan alle werkzaamheden die we willen laten doen, ook passen binnen het budget.

Ondertussen zitten we avond aan avond op de pc en proberen we een goede opstelling te vinden  voor de keuken. Na 3 opties toch gewoon weer terug bij af, optie 1!

17 augustus 2013:

Tussendoor evengoed nog veel contact gehad met Désirée, maar vandaag belde ze met goed nieuws!!!!! alles is ROND!

De financiering is definitief oké, de Safer maakt geen bezwaar en we hebben een Franse bankrekening met (jawel) bij behorend cheque boekje. haha. En natuurlijk een Franse woonhuisverzekering.

De bank gaat nu de stukken naar ons opsturen, dan hebben we weer één of andere bedenk periode van 11 dagen (?), en dan moeten wij het de 12e dag retour sturen.

16  september 10.00u tekenen bij de Notaris!!!!! WOUW!

26 augustus 2013:  De eerste zorgen...

Wij beginnen ons nu wel een klein beetje zorgen te maken. We hebben nog steeds niks ontvangen van de bank. En zo komen we toch voorzichtig aan in de knoop te zitten  met de bijbehorende 11 dagen bedenktijd die hier weer aan vast zit. De post doet  er ongeveer 7 dagen over. en het mag absoluut niet binnen die 11

dagen terug  gestuurd worden, dan schijnt de procedure ongeldig te zijn (?)

28 augustus 2013: nog steeds niks...

We hebben Désirée maar weer even gebeld, dat wij ons zorgen maken en nog steeds niets hebben ontvangen. Zij gaat er achter aan.

Later op de dag belt zij terug en verzekerd ons dat het goed gaat komen. Zij beseft ook dat het krap word en gaat zich er hard voor maken. Wij hebben immers al vrij gepland, oppas geregeld en een slaapplaats gereserveerd. ....

De precieze datum weet ik niet meer, maar de papieren zijn binnen. Net op tijd! Nu gaat alles zeker weten door! JIPPIE!!!!

We kunnen gaan pakken, want naast de caravan gaan er alvast een hoop spullen mee.

15 september 2013:  

Vannacht om 04.00u vertrokken naar Frankrijk. Thuis is alles geregeld qua oppas.

Voor het eerst 4 nachten zonder Tess. Dat vind ik wel lastig hoor. Maar 4 dagen weer eens  even met z’n tweeën is ook wel erg lekker! 

Precies  12 uur later komen we aan op de camping van Saint Maurice. Haha wat een flater die camping. Op een stukje grond rond het Plan d’eau (gemeente meer). (de site beloofde 6 riante plekken op 6 ha). Er zijn minimale voorzieningen, maar goed omdat we de enige gasten zijn is dat ook niet zo erg en zijn het ineens privé douche en toilet. Dit gaat best lukken. En als het goed is zullen we er niet zo heel veel zijn.

Wel zijn we vergeten pannen mee te nemen… (oeps) gelukkig hebben we de skottelbraai mee. 

 

Alleen past de “pan” niet door de deur, dus raam open, schaal naar binnen en eten maar.  

16 september 2013:   De Dag!!! (en wat voor  één!)

Half 8 gaat ons wekkertje, want om 10.00 is de afspraak bij de Notaris. Beide zijn we best wel een beetje zenuwachtig. Maar ach, wat kan er nu nog mis gaan zou je denken….?

Nou best wel een belangrijk stukje dus…

Eenmaal bij de notaris blijkt er een probleem. Erf technisch hadden we het huis op mijn (Natalie) naam laten zetten, maar het blijkt dat de lening op beide namen is afgegeven. Dus kunnen we niet tekenen! 

SLIK!

Maar gelukkig blijkt de notaris net zo’n top vrouw te zijn als onze makelaar. En wordt er terplekke een oplossing bedacht.

Omdat wij (nog) geen inwoners zijn van Frankrijk, kunnen wij van een regeling gebruik maken om het huis in gemeenschap van goederen te kopen terwijl wij op huwelijkse  voorwaarden zijn getrouwd. Hiermee creëren wij een langst levende constructie,  waardoor wij onder het “aparte” erfrecht systeem van Frankrijk uit

komen tot dat  wij allebei zijn overleden.

Als we er over uit zijn dat we het zo gaan oplossen worden wij “heen” gestuurd met de afspraak op zak dat wij die zelfde middag om 17.00u weer verwacht worden. In die  tussen tijd gaat de notaris een nieuw contract op stellen. Wat een service!

Eenmaal buiten even tijd voor koffie met Desirée, om het gebeuren even te laten bezinken  en te horen wat wij nog meer moeten gaan doen vandaag.

Wij moeten om 13.45 haar dochter ophalen, want om 14.15 hebben we een afspraak met iemand die gaat over de water aansluiting. Roos, de dochter, heeft al het voorwerk gedaan voor ons en zij voert ook nu het gesprek. Als dat gebeurt is Roos weer terug brengen en op kantoor het Electra omzetten op onze naam.

Met het elektra is een probleem. Maar wat fijn dat Roos dit oplost voor ons. Hier hadden  wij met ons steenkolen frans nooit uitgekomen.

Het blijkt dat de dame van wie het huis hebben gekocht nooit de elektra op haar  naam  heeft laten zetten, maar wel stroom heeft gebruikt. Lastig, maar niet ons probleem.

Daarna is het al weer tijd om naar st Gervais d’auvergne te rijden; de notaris.

De afstanden zijn allemaal niet heel erg groot die we moeten rijden, maar omdat alles over kleine D wegen is, rijdt het niet zo snel als de wegen hier in Nederland.

17.00 EINDELIJK kunnen we tekenen en het hele contract doorlopen en dan om iets over 18.00u is het huis ECHT VAN ONS!!!!

De champagne moet nog even wachten, want we hadden ook nog een afspraak gepland staan om 18.00 met mensen die ons wat werk uit handen gaan nemen, om alles even door te nemen.

Dat gaan we dus niet meer redden, maar zo snel als we kunnen gaan we terug naar ONS huis!

Gelukkig zijn de mannen er nog als we tegen kwart voor 7 aankomen. We spreken alles door en dan eindelijk om 20.00u CHAMPAGNE!

Het is al laat en stik donker (en de zaklamp ligt natuurlijk in de caravan) als we de deur achter ons sluiten en terug gaan naar de camping.

17 september 2013:  Tekenen bij de bank

Deze ochtend staat de bank op het programma. Papieren tekenen, bankpas en cheque boekje halen. De afspraak staat gepland voor 10.30, maar twee uur daarvoor een berichtje van Desirée. Het tekenen kan niet doorgaan vandaag. Ivm privé omstandigheden van de meneer van de bank. Het wordt morgen.

We hadden bedacht om na het bezoek aan de bank naar Montluçon te gaan om de bouwmarkt te bezoeken. Maar omdat we dat te ver weg vinden om gewoon maar even te kijken besluiten we naar het stadje Auzances te gaan. Daar doen we boodschappen en halen we nieuwe sloten voor het huis in de kleine 

bouwmarkt.

Eenmaal terug bij de caravan komen wij er achter dat we vergeten zijn te pinnen! DOM! 

We moeten morgen contant de camping afrekenen, en dat hadden we net niet meer. Dus hup in de auto, slinger de slinger, terug naar Auzances (10km) ZUCHT, dat leren we wel af hoop ik.

Daarna bij de caravan spullen gehaald, want we hebben besloten vanavond in ons huis te eten.

Om half 2 zijn we dan bij het huis, en gaan eerst maar eens het hele land over lopen. Voorgaande keren was het gras te hoog om alles te kunnen lopen. Verder hebben we wat gesnoeid, nieuwe sloten geplaatst, alvast de trampoline voor Tess in elkaar gezet, de keuken ingemeten, dingen bedacht hoe we wat willen gaan 

doen, en natuurlijk lekker gegeten daar. Kacheltje aan. Super gewoon!

Oh ja en spinnen raggen weggehaald. Alleen dat al maakte het gelijk meer huis.

Om 20.00 was het tijd om terug te gaan naar de caravan, spullen in pakken, douchen, wijntje en naar bed.

Morgen zetten we de caravan bij het huis, gaan we naar de bank en dan terug naar Nederland.

18 september 2013:  

Om 9.00u komt er iemand langs om af te rekenen voor de camping. Daarna hangen we de caravan achter de auto en gaat ie voorlopig zijn laatste stukje rijden.

4 km verder op stallen we de caravan op eigen terrein bij het huis. We dachten de caravan zo even de schuur in de duwen, maar we hadden even geen rekening gehouden met een vlonder die in de schuur is gebouwd. En we hebben veel mee, maar geen zaag. (die staat op het lijstje voor de volgende keer). Dus blijft de caravan maar even buiten staan en gaat ie de volgende keer de schuur maar in. Als we het vlondertje hebben weggehaald.

We drinken nog wat en dan hup in de auto naar Domerat, naar de bank. En dat is toch  gauw een uur rijden.

11.30u zijn we precies op tijd bij de bank. Daar zetten we weer eens een stuk of 50 handtekeningen, krijgen we uitleg over het Franse internet bankieren, een pasje, chequeboekje en een stapel papieren mee.

Een uur later rijden we richting Nederland. En bij het verlaten van Frankrijk hebben we al weer heimwee naar het huis!